Selecteer een pagina

Lichtgebouw, ERCO

Lichtgebouw, ERCO

beschrijving ¬

Lichtgebouw,ERCO

Gooimeer, Naarden

De integratie van kunstlicht en architectuur vormt het belangrijkste uitgangspunt van de ondernemingsfilosofie en Erco Lighting Nederland B.V. De doelstelling van het bedrijf is niet louter meer gericht op de ontwikkeling van kunstlichtprodukten, maar ook op de juiste toepassing ervan. Kennis en inzicht op het gebied van de architectuur belichting zijn onontbeerlijke aspecten geworden van de bedrijfsvisie van Erco. Geen armaturen, maar licht verkopenîis daarbij het pakkende devies.Voor de nieuwbouwvestiging in Naarden zocht Erco een architect die in staat zou zijn een ontwerp te vervaardigen dat de visie van het bedrijf in een oogopslag zou belichamen. De verrassende toepassing van het licht in het Montis-gebouw was voor Erco aanleiding om Hanshan Roebers hiervoor te benaderen en hem uiteindelijk een definitieve ontwerp-opdracht te geven.

In samenwerking met de Delftse architect Roy Lim en het Adviesburo voor Bouwtechniek ABT te Velp heeft Roebers zijn opvattingen over licht en ruimte in een oorspronkelijk architectuurontwerp tot uitdrukking weten te brengen. Het gebouw in Naarden laat op vindingrijke wijze zien hoe vorm, functie en constructie tot een esthetische samenhang zijn gebracht.

De zuidgevel van het met zwartgeglazuurde tegels beklede gebouw wordt geheel aan het oog onttrokken door een gigantische matglazen wand die op een natuurstenen plateau rust. De uit vierkante glasplaten samengestelde afscherming is door middel van een staalconstructie aan de gevel bevestigd, en fungeert van binnen uit gezien als een enorme projectiewand waarop lichttechnieken kunnen worden uitgetest.

Net zoals het matglas van een fototoestel kan deze op het zuiden gerichte faÁade letterlijk worden gezien als het vlak waar het licht en het oog elkaar ontmoeten, en maakt het op suggestieve wijze de specifieke doelstelling van het bedrijf dat erachter ligt verscholen, zichtbaar.

Het warme, diffuse licht dat door de zuidgevelopening naar binnentreedt, ontmoet in de vide van het gebouw het constante, koele licht van de geheel uit helder glas opgetrokken noordgevel. Met deze polaire belichting, deze overgang van licht naar donker, deze ontmoeting van warm en koud licht, heeft Hanshan Roebers een prachtig voorbeeld van ìlicht-architectuurî afgeleverd. Een betere ambiance om licht te produceren kun je niet bedenken.

Felix Villanueva