Het Windschip, Zuidhorn

Het Windschip, Zuidhorn

beschrijving ¬

Het Windschip Parkplan West Zuidhorn / Groningen

De belangrijkste toegangsweg naar de nieuwbouwwijk parkplan- west ëeindigtí bij een vijver; men moet er links of rechtsaf. De vijver is daar ±100 mtr. lang en op het breedste punt ± 35 mtr. breed. De vorm bestaat uit twee ongelijke cirkelbogen die in elkaar geschoven zijn, zodanig dat het naar de toegangsweg gelegen segment een kleinere straal heeft. De grote straal, aan ëde overkantí, ligt naast een doorgaand fietspad, en daartussen zijn leilindes ontworpen, als onderdeel van de hele oever rondom en horend bij het kunstwerk in de vijver. In de vijver ligt een schip.10 meter lang en 10 meter hoog.Het is gemaakt van eikenhout, met een groot ìzeilî, ook van hout. Het schip is horizontaal doormiddengesneden, zodanig dat het onderste deel vast in het water ligt, tussen twee liggers op enige afstand, als verwijzijng naar dte trekvaart en de scheepswerven. Het bovenste gedeelte kan 360∞ draaien. Het zeil kan vrij bewegen tussen de twee zijkanten van het schip Het dek ligt wat lager en is vanaf de wal niet te zien. Als de windrichting verandert, draait eerst het zeil tot aan een zijkant, en vervolgens neemt het zeil het bovenste gedeelte van het schip mee, om stil te gaan staan in de windrichting. Er ligt daar een grote windwijzer die onder invloed van de veranderingen in de windrichting, steeds een ander beeld laat zien.

Ontwerp in samenwerking met Louis van Hulst.