De 4 Rotondes, Ede

De 4 Rotondes, Ede

beschrijving ¬

Waterwerk / Fontein, element water, rotonde 4, Laan der Verenigde Naties, Ede

De vierde vanuit het element: water. De buitenring is dezelfde als bij de andere rotondes, alleen nu geheel gevuld met water. Hieruit rijst een grote houten driehoek op, met een hoogte van 2.60 mtr. en een hellingshoek van 22 graden. De breedte is 1.13 mtr. De schuine kant van de driehoek is op het zuiden gericht. Hierin zijn zonnepanelen aangebracht.Deze regelen een waterstraal met de breedte van het object, vanuit een smalle gleuf aan de bovenkant. Deze mond maakt deel uit van de recht het water opstekende zijde. Beide zijn van rood koper. De hoeveelheid water correspondeert met de hoeveelheid licht, gestuurd door de zonnepanelen. Als het donker is, komt het water uit een kleine mond, aangebracht in het midden van het vlak onder de brede gleuf.

Zonnewijzer, element vuur, rotonde 2, Laan der Verenigde Naties, Ede

De tweede rotonde vanuit het element vuur (licht) Een kolom in het midden van de rotonde werpt zijn schaduw op twee concentries lopende cirkelfragmenten. In het zuidelijk deel van de rotonde is alleen de buitenring aangebracht. De kolom is gedeeltelijk bladgoud bedekt.

Windwijzer, element lucht, rotonde 3, Laan der Verenigde Naties, Ede

De derde vanuit het element: lucht. (wind) Een wand van 2.96 mtr. hoog, 0.70 mtr. dik en bijna 9 mtr. lang gaat in de richting staan van de wind. Mogelijk gemaakt door de as (met dezelfde diameter als de kolom in de vuurrotonde) en een wiel van 2.26 mtr. hoog en 0.70 mtr. breed. Uitgevoerd in rood koper.

Groei, element aarde, rotonde 1, Laan der Verenigde Naties, Ede

In de grote toegangsweg tot de wijk de Rietkampen, de Laan der Verenigde Naties, liggen vier rotondes.. Alle rotondes hebben een middenlijn van 16 meter. Vanuit het stedebouwkundig plan voor de wijk ontstond het idee om ze aan elkaar verwant te laten zijn, gebaseerd op ÈÈn ontwerpuitgangspunt: de vier elementen. Hierdoor, en door de vier verkeersborden op elke rotonde kregen alle rotondes een sokkel, een schijf van beton, met een middellijn van 7.50 meter en 1.13 meter hoog, waarin de borden zijn opgenomen. Hierop zijn vier kunstwerken gedacht; De eerste vanuit het element: aarde Een grote kastanjeboom in het midden van de sokkel,en vier bomen daar rond om heen, in elke windrichting en.