Selecteer een pagina

Hanshan Roebers

Hengelo (O) 17 – 05 – 1941
Nieuweweg 13, 8723 CZ Koudum
1960 – 1965 Design Academy, Eindhoven.
1966 – 1968 Institute for Sonology, Utrecht.

Het ontwerpen voor een aantal fabrieken (vooral meubel, interieur en glas), viel samen met de eerste tentoonstellingen van tekeningen, schilderijen, foto’s en ruimtelijke werken. Hieruit kwam het monumentale werk voort; sculpturale werken, objecten en constructies voor landschappen, tuinen en de gebouwde omgeving. In 1977 ontstonden de eerste werken met licht als “prima materia” Dit vormde onder meer de aanleiding tot het ontwerp voor een gebouw; meubelfabriek Montis, in Dongen; een gebouw als zonnewijzer met kantoren en expositie- ruimtes.

Gaandeweg werd “ het-licht-als-onderwerp” belangrijker. Het zichtbaar maken van veranderingen in richting, intensiteit en kleur. En licht als element ‘vuur’ kreeg een plaats naast en samen met de elementen aarde (groei, seizoenen), lucht (wind) en water. Tijdens het realiseren van een groot aantal monumentale kunstwerken (onder meer voor de Rijksgebouwendienst, gemeentebesturen en particulieren) kwam in 1991 de opdracht tot het maken van een ontwerp voor “ de schaduw-fabriek ‘ ERCO; een in kunstlichttechnieken gespecialiseerd bedrijf. Dit gebouw werd na realisering door van Kooten & de Bie gebruikt als leader voor hun televisieprogramma’s, en kreeg een nominatie in 1995 voor de “Bronzen Bever” Midden 2000 werd het derde gebouw gerealiseerd; de Aula in Ede. Er zijn inmiddels zo’n 80 werken gerealiseerd. Ontwerp van “het Vrijheidsvuur”, een in hoogte variërend kunstwerk onder invloed van de hoeveelheid zonlicht, als symbool van eeuwige vrijheid in Wageningen, dat enige commotie veroorzaakte in het land.

Uit een grote inzending voor de Vormgevingsprijs Friesland werden twee werken genomineerd; “de boot van toen” werd de winnaar van de eerste prijs, voor de eerste keer uitgereikt. Studiereizen naar Noord- en Zuid Amerika, Afrika en met name India, de observatoria van Jai Singh II in Delhi, Varanasi en vooral Jaipur blijken van groot belang voor de ideevorming in het werken met licht, wind, water en aarde; de 4 elementen Een grote reis naar japan roept sluimerende inzichten op en veroorzaakt een golf van werken als ruimtelijke objecten van hout (congs), schilderijen (krijgers en samourai’s) en tekeningen.

Werk momenteel aan een podium als centrum voor het dorp Koudum. Recentelijk gerealiseerde werken zijn een gemaal voor Hillegom (de Waterwolf”), een kunstwerk “de Mars Orange” voor Zwolle en 4 poorten voor Veldhoven. Tentoonstellingen van monumentale werken, ontwerpen, schilderijen, tekeningen, foto’s, observatoria en objecten onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Maastricht, Eindhoven, Wageningen, Tokyo, Arnhem, den Haag enz.

Docent : Akademie van Bouwkunst, Arnhem, 1980-’86
Toneelschool , Arnhem, 1975 -‘78
Hogeschool Nijmegen, 1977 -’94
en gastlessen aan de Akademie van Bouwkunst, Groningen.